Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A gyámoltalan krimi író

2006.03.07

 

Nagyon gátlásos volt
Nagyon gátlásos volt
Ugyanis éppen huszonkilenc évvel ezelőtt, 1976. január 12-én halt meg wallingfordi otthonában, nyolcvanhat éves korában.
A gyermekként félénk, otthon élő lány élete később kalandos fordulatokat vett, melyek nagysikerű regényeire is hatást gyakoroltak. Azonban sikeres karrierje ellenére is meglepően félénk maradt, és élete nagy részében boldogtalan és magányos volt.

Az angliai Devonban egy jómódú polgári házaspár (édesanyja angol, édesapja amerikai származású) harmadik gyermekeként született Agatha Mary Clarissa Miller néven, 1890. szeptember 15-én. Gyermekként olyan félénk és szégyenlős volt, hogy szinte megszólalni sem mert. Ennek oka valószínűleg az lehetett, hogy nem járt iskolába, otthon tanult édesanyjával, kisasszonyokkal, nevelőkkel és minden idejét felnőtt, mondhatni idősek társaságában töltötte. Így hamar felfedezte szülei könyvtárát, és rengeteget olvasott. Nagy kedvét lelte a folyóiratokban lévő rejtvények, szó és szám játékok megfejtésében, és a puzzle-kért is lelkesedett. A beszéd helytett szívesebben írt, pl. szentimentális verseket, sőt, még egy regényt is, melyet ismerősei beküldtek kiadásra, de a szerkesztő akkor még nem ismerte fel a lányban szunnyadó tehetséget, így visszaküldte írását.

Tizenegy éves volt, mikor elvesztette édesapját, és amitől ha lehet, még zárkózottabbá vált. Ez a helyzet akkor sem vált sokkal kedvezőbbé, mikor középiskolai tanulmányai miatt Párizsba utazott. A szépség fővárosában táncolni, énekelni is tanult, és nem is volt tehetségtelen. Rövid ideig még énekesi, zongoraművészi pályát is dédelgetett szívében, de közönség előtti lámpaláza olyan leküzdhetetlen volt, hogy hamar letett róla.

Első házasságát 1914-ben kötötte, amikor nőül ment a pilóta Archibald Christie-hez. Amikor férje az első világháborúban a frontra ment, ő ápolónőként és gyógyszerész-segédként dolgozott egy kórházban. Ez a munka keltette fel a gyógyszerek és a mérgek iránti érdeklődését, melynek később nagy hasznát vette írói pályafutása során.

Még abban az évben megírta első detektívregényét, a The mysterious affair at Styles címűt. Az azóta világhírűvé vált detektív Hercule Poirot (ki később még vagy huszonöt regényének lett főszereplője), ebben a műben kelt életre. A regény ugyan egy év alatt kész lett, de csak 1920-ban adták ki. Az írónő neve is ekkor lett széles körben ismert.

A szakmai siker mögött igen intenzív sorsfordulatokat hoztak az évek. Az írónő 1919-ben életet adott egyetlen lánygyermekének, Rosalindnak, majd jöttek a borús események. 1926-ban elvesztette rajongva szeretett anyját, mit sokkal később egy idegösszeroppanás követett. Akkoriban történt, hogy Agatha titokzatos módon eltűnt, és csak tizenegy nap múlva találtak rá egy észak-angliai hotelben.

Ott írta meg egyik leghíresebb regényét, az Ackroyd-gyikosságot. Az eltűnés hírére az újságírók is üldözőbe vették, később tőlük is igyekezett távol tartani magát. Ezt a nehéz időszakot házassága is megsínylette, férje egy másik nő oldalán talált vigaszt. Kapcsolatuk 1928-ban válással ért véget, de Agatha férje nevét továbbra is megtartva írta detektívtörténeteit.
Az írásba menekült. 1930-ban jelent meg a Gyilkosság a paplakban című regénye, melyben újabb híres detektívfigura, Miss Marple, a jellegzetes angol vidéki vénkisasszony kelt életre. Ez az év újabb felhőtlen időszakot hozott életébe, hiszen megismerkedett a nála 14 évvel fiatalabb régésszel, Max Mallowannal, akivel még abban az évben össze is házasodtak, majd nagy utazásokat tettek a Közel-Keletre és Szibériába, ahol Agatha rengeteg élményanyagot gyűjtött későbbi regényeihez.

Az egérfogó című drámáját 1952-ben kezdték játszani Londonban, és a világ leghosszabban futó előadásaként azóta is műsoron van.
Az írónő mintegy 79 detektívregény, 19 színdarab, és Mary Westmacott álnéven 6 romantikus regény megírása után 1976. január 12-én halt meg wallingfordi otthonában, nyolcvanhat éves korában.
Forrás:
www.agathachristie.com

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.