Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Az ügynök halála

2005.08.28

 

 

A nyolcvankilenc éves írót hosszas szenvedés után, 2005. február 10-én Roxburyben lévő farmján, családtagjai körében érte a halál. Az ügynök halála, a Pillantás a hídról, a Salemi boszorkányok, A bűnbeesés után című színművek szerzője már régóta súlyos beteg volt. Rákbetegségét tüdő és szívproblémái is nehezítették, halálát szívelégtelenség okozta.

Szülei lengyel zsidó bevándorlók voltak, Ő New York-ban született 1915. október 17-én. A fiú hamar írni kezdett, alig volt huszonegy éves, amikor 1936-ban megjelent első drámája, a Honors at Dawn, amiért máris elismerést zsebelhetett be, az Avery Hopwood-díjat. Négy esztendővel később pedig már mint diplomás újságíró hagyta el a Michigani Egyetemet. Még ugyanabban az esztendőben összeházasodott Mary Slattery-vel, akitől két gyermeke született: Jane Elle és a később filmproducerként elhíresült Robert Miller.

A II. világháború idejét nem töltötte katonai szolgálattal, mert egy korábbi futballsérülése miatt felmentették. Amikor Az ügynök halála című műve 1949-ben Pulitzer-díjas lett, Miller még csak harmincnégy éves volt. Műve a Pulitzer-díj mellé a Tony-díjat és a New York-i Drámakritikusok Körének díját is megszerezte. Még nem került sor arra, hogy egy darab mindhárom díjat elnyerje. Ez volt az első alkalom. Miller pedig még mindig nincs negyven, amikor a Broadway 1953 januárjában műsorára tűzi a Salemi boszorkányokat.

A sikeres szerző magánéletében válságokat élt át. 1956 júniusában elvált feleségétől, majd nem tétovázott sokáig, hiszen még a hónap végén nőül vette a század szexszimbólumát, a platinaszőke színésznőt, Marilyn Monroe-t, aki Miller kedvéért a zsidó vallásra is áttért.

1958-ban megjelentette összegyűjtött műveit, és mivel a siker szekere továbbra is ilyen remekül szaladt, gyanítható, hogy a szerelem volt életében az a terület, ahol nem volt minden rendben. S valóban. Ugyanebben az évben kiadta összegyűjtött műveit, majd 1961 januárjában elvált Monroe-tól. Nem volt sokáig egyedül, egy évvel később már Inge Morath volt a felesége. Házasságukból két gyermek is született, de a fiú, Daniel Down-kóros lett, és röviddel születése után egy intézetben helyezték el, ahol apja soha nem látogatta meg, később sem vett róla tudomást, emlékirataiban sem említette meg. Annál többet beszélt lányáról, a filmrendezővé lett Rebecca Millerről.

Felesége 2002 januárjában meghalt. Ugyanaz év május elsején Miller megkapta a spanyol Principe de Asturias Irodalmi Díjat, mint "a modern dráma vitathatatlan nagymestere".
Két évvel később, 2004. decemberében a 89 éves mester bejelentette, hogy együtt él a 34 éves Agnes Barleyvel roxburyi farmján, és össze fognak házasodni. Erre azonban már nem került sor, mert a már régóta beteg szerző 2005. február 10-én szívelégtelenségben meghalt.

Arthur Miller főbb művei:
Édes fiaim
Az ügynök halála
Salemi boszorkányok
Pillantás a hídról
Közjáték Vichyben
Alku
A világ teremtése és egyéb ügyek
Az érsek mennyezete
Amerikai óra
Elégia egy hölgyhöz
Valami szerelmes mese
Lefelé a hegyről
Az utolsó jenki
Bűnbeesés után

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.