Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Balázs Elemér

2006.05.12

Balázs Elemér
Balázs Elemér
Zenészcsaládba született, 1967. augusztus 16-án. Ősei hegedültek, édesapja klarinétművész, ő pedig már hatéves korában szétverte a konyhai fakanalakat, mellyel arra engedte gyanakodni a környezetét, hogy bizony ütős válik belőle. Arra sem kellett sokáig várni, hogy a napnál is világosabbá váljon: itt bizony egy "őstehetség" bontogatja szárnyait.

A családi tradíciókat megtörve tehát a fakanalakat koptatta, s a lábasok fenekét ütötte kitartó szorgalommal. Majd kisiskolásként a közeli Erdélyi utcai iskolába járt, ahol álmai voltak az útjelek, s a határkövek. Miután a hozzáértők is elismerték tehetségét, szülei a Benczúr utcai Postások Zeneiskolájába íratták, s mindent megtettek azért, hogy a kibontakozó tehetségnek semmi ne állja útját. Testvéréről is hasonlóképp gondoskodtak, József 2000-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán.

Ő azonban a Rózsa Ferenc, később pedig a Bartók Béla zenei konzervatóriumba járt, ahol Kovács Gyula irányította pályára. 1988-ban a jazz tanszakon diplomázott, méghozzá kimagaslóan jó minősítéssel.

Végigdobolja a világot
Végigdobolja a világot
Karrierje azonban már a diploma megszerzése előtt jóval elkezdődött. Még kamasz volt, amikor közös játékra hívták a jazz "szakma" nagyjai. Együtt dolgozott Szakcsi Lakatos Bélával, Babos Gyulával, akivel - és persze Berkes Balázst is bevonva - megalakították a Creatív Art Triót. Ugyanakkor oszlopos tagja a Trió Midnight nevű formációnak is, ahol Oláh Kálmánnal és Egri Jánossal játszik közösen. Velük 2000-ben megkapta az eMeRTon-díjat, Bruxellesben és Leverkusenben pedig nemzetközi elismerést nyertek. Szerepelt Berki Tamás, Binder Károly, Gadó Gábor együtteseiben, 1988-ban pedig a No-Spa Zenekar tagja lett. Ezzel az együttessel pedig 1990-ben első helyezést ért el a leverkuseni Nemzetközi Jazzfesztiválon.

Egy évvel később a Trio Midnight Zenekarral egy belgiumi jazzversenyen lett első, de sikerrel szerepelt Perugiában, Marciacban, Nürnbergben, Zürichben, Münchenben, Koppenhágában, Tallinban, és még sok nemzetközi fesztiválon is.

1995-ben a Latin Connection vezetője volt, s ugyanannak az esztendőnek nyarán a tatai jazztáborban készült el első, Fly Bird című CD-je is. Két évvel később pedig megjelent a Trio Midnight zenekarral készített CD-je. Szintén 1997-ben alakította meg quintetjét, mellyel a My New Way című CD-jét készítette el.

Korán valóra váltak az álmai
Korán valóra váltak az álmai
Kisgyerekként arról álmodozott, hogy majd egyszer körbeutazza a világot, s ez az álma hivatása által szinte azonnal valóra is vált.

Balázs Elemér dobosként, zeneszerzőként már másfél évtizedes pályája során a magyar dzsessz egyik legfontosabb mozgatórugója lett. A dob mellett kitűnően játszik zongorán is, ami jó szolgálatot tesz komponálásai közben. Számos nemzetközi dzsesszfesztiválon lépett fel, és olyan világhírű előadók mellett játszott egyenrangú zenészként, mint Anette Lowmann, Stepko Gutt, Zbigniew Namyslowski, Jukka Perkó, Paolo Fresu, Stephane Belmondó, Steve Houben, Lee Konitz (szaxofon), Art Farmer (trombita, szárnykürt), Al Jarreau (ének) vagy Pat Metheny (gitár), aki már kamaszkorában zenészideálja volt. Az elérhetetlent, az abszolút csúcsot jelentette számára a gitárosok közül, aki később maga talált rá Elemérre a Dohány utcai Long Jazz Clubban, ahol a fiú épp játszott.

 

Milyen meseszerű, ám mégis nagyon egyszerű találkozás!
A folytatást könnyűszerrel ki lehet találni. Pat természetesen öt szám erejéig csatlakozott a műsorhoz, s amikor magyarországi koncertjét szervezte, Elemért és Egri Jánost választotta kísérőjéül.

Balázs Elemér gyakran tartózkodik Németországban, ahol a jazz-szakma pápájával, a "Number 1" gitáros Snétberger Ferenccel dolgozik együtt. Around the World, azaz A világ körül - címmel megjelent albuma egy szakmai zsűri szavazása alapján a 2000. év legjobb dzsesszlemezévé vált. 2002 óta pedig a Balázs Elemér Groupot vezeti.

Már első két albumukon hallható volt egy-két népdalfeldolgozás, ami hatalmas közönségsikert aratott. Így amikor a harmadikat készítették elő, már szem előtt tartották ezt az igényt. Eredeti Bartók és Kodály gyűjtötte dalokat dolgoztak át és formáltak a saját hangzásvilágukra. Ezzel sikerült egy jellemzően Balázs Elemér Group-világot létrehozni, aminek lényege a két fantasztikus énekhang: Hajdú Klára és Winand Gábor.

A jazz és a különféle zenei kultúrák találkozása mindig egy izgalmas világot hoz létre. Így olyanná vált, mint amikor az Alföld pusztáján az ember csak úgy elheveredik a fűben, felette pedig ott a felhőtlen kék ég. Vagy amikor a magyar hegyek egyikének legmagasabb pontjára kiállva behunyja a szemét és úgy engedi magához, bele a lelke legmélyebb tartományába a dallamot. A hallgatót, mint egy ősi magyar imát, ami mégsem enged teljesen elhalkulni. Van benne valami erő! Ősiség! Felemel majd elenged. Mert a zene az, ami a földtől rugaszkodva egészen az égig képes emelni.

Csomós Éva

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.