Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Katie Melua

2005.12.10

 

Pontosabban fogalmazva, Katie albuma 2004-ben az Egyesült Királyság egyik legsikeresebb női előadói lemeze volt, 1.7 millió eladott példány után pedig ötszörös platinalemezesnek vallhatta magát, míg a múlt év elején a brit eladási listát6 hétig vezette. Nem volt ez másképp Norvégiában sem, ahol a Call Off The Search című albuma platinalemez lett, míg Németországban és Hollandiában albuma bearanyozódott. Nem is vitatott, hogy a jazz-es, blues-os hangzású lemez csodálatosra sikeredett.

A brit zenei szaklapok egy ideje már rebesgették, hogy "új sanzonénekes generáció" bukkant fel, s olyan neveket emlegettek, mint Amy Winehouse, Michael Bublé, Jamie Cullum, na és persze Katie Melua. E fiatalok közös vonása, hogy bátran - és jó érzékkel - nyúlnak a nem túl divatos irányzatokhoz, mégis sikerre viszik azokat.

A grúziai születésű, húszéves gitáros-énekesnő 9 éves volt, amikor családja Grúziából Belfast-ba költözött, mert szívsebész édesapja ott kapott állást. A család útja onnan Londonba vezetett, a lány pedig 15 évesen már megnyert egy televíziós tehetségkutató versenyt, ahonnan már egyértelműen vezetett útja a híres előadó-művészek "kitermelésére" szakosodott iskolába, a Brit School For Performing Arts zenei szakára, amit sikeresen el is végzett.

Ott fedezte fel tehetségét a híres dalszerző-producer Mike Batt, aki saját szerzeményeihez keresett előadót. A 2003 novemberében megjelent Call Off The Search című lemez szinte pillanatok alatt hatalmas siker lett, és azóta már 1,7 millió kelt el belőle csak brit földön. A brit lemezlistát hat hétig vezette, majd szerte Európában a legnépszerűbb kiadványok közé került, miközben a The Closest Thing To Crazy című kislemez is megjárta a slágerlisták csúcsát.

Az egységes hangzású lemez mindenképpen élvezetes hallgatnivaló, hiszen Katie nemcsak hibátlanul énekel, de gitárjátéka is elsőrangú, és a vendégzenészek is nagyszerűen egészítik ki, így a többek között zongorán kísérő Batt, illetve a rutinos és elismert gitáros, Chris Spedding.

Az énekesnőre leginkább a Queen, Joni Mitchell, Bob Dylan, Eva Cassidy, valamint az ír és indiai népzenék hatnak. De még bőven lesz alkalmunk találgatni, hiszen minden kétséget kizáróan szép jövő előtt áll.

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.