Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kishonti Ildikó

2010.01.02

Utolsó frissítés ideje: 2004.04.26.

Mikor 1979-ben musical szakon elvégezte a Színház és Filmművészeti Főiskolát, tehetsége vita felett állt. Ha felvételije nem sikerült volna az első alkalommal, valószínűleg nem is próbálkozott volna tovább, s ma algakutató biológusként tevékenykedne. Milyen nagy vesztesége lenne ez a magyar színjátszásnak, mert személye, karaktere egyaránt színesíti a dráma és a show műfaját. Színésznőként olyan filmekben láthattuk, mint az 1977-ben Makk Károly által rendezett Egy erkölcsös éjszaka, vagy az Oscar-díjjal jutalmazott 1981-ben forgatott Mephisto I-II.. Szerepelt a Régi idők focija, a Látástól vakulásig, a Szerencsés Dániel, a Játszani kell!, az Elysium és a Franka cirkusz című alkotásokban.
A művésznő pályafutását 1971-ben táncdalénekesnőként kezdte, 1973-tól a Bartók Gyermekszínpad, 1978-tól pedig 1986-ig a Mafilm színtársulatának tagja volt., majd a szolnoki és győri teátrumok után kétszer is volt a Fővárosi Operett Színház tagja. 1985-től szabadúszóként működik, s mindenhol csak vendégként fordul elő.
Nem szeret reggeltől estig színésznő lenni. Ami nem azt jelenti, hogy a színésznek nem kell minden pillanatban néptanítónak kell lennie, hiszen ettől lesz ő Thália papja vagy papnője. Amikor arról faggatták, miért látható mostanában ritkábban a televízióban s a színpadon, tömören, de annál lényegre törőbben felelt: "Világéletemben nyughatatlan voltam. Most lecsendesedtem, mert a világ kiabál." Ebben minden benne van.

 

"Én így vagyok én!"
"Én így vagyok én!"

Néhány évvel ezelőtt készült egy Kishonti-film, Furcsa lány címmel. Ebben a közel egy órás alkotásban a művésznő a legkülönfélébb műfajokban énekelt, számtalan arcát mutatva a dalokhoz. Az elmúlt év nyarától pedig az Urániában költöztette öltözőjét a színpadra, legújabb showműsora apropójából, mely az Én így vagyok én címet viseli. A produkció Kishonti Ildikó személyes életén túl a színészek életét hivatott bemutatni. A kíváncsi szemek bekukkanthatnak a kulisszák mögé, s megtudhatják, mi történik akkor, ha valaki a színfalak mögött például köhögőrohamot kap, vagy egy rossz hír éri el, és egy percen belül mosolygósan kell megjelennie a színpadon. Erre számtalan példa volt a színésznő életében is. Amikor például édesanyja meghalt, este a Tévedések vígjátékában egy rossz nő szerepébe kellett bújnia. De volt olyan is, hogy előadás közben rosszul lett, s akkor kinyújtotta karját a takarásba, hogy injekciót szúrjanak bele. Mert az előadás zökkenőmentes lebonyolítása a legfontosabb. "A színpadon csak meghalni lehet, de nem hiszem, hogy olyan szerencsés leszek, mint Pécsi Sándor, aki példánnyal a kezében ment át a másik dimenzióba" - nyilatkozta korábban.
A műsorban a francia sanzonok mellett ismert musicalekből is ad ízelítőt. Pl. a Macskákból, a Kabaréból, a Funny Girlből, az Őrült nők ketrecéből, Az Operaház fantomjából és a La Mancha lovagjából hallhatók részletek.

Nem kapkod két kézzel a szerepek után, úgy gondolja, hogy amit a sors neki szánt, azt úgyis megkapja. "Mindennap gyújtok gyertyát, és a rosszat is megköszönöm, mert valahol, valamikor még hasznomra lehet a tapasztalat."

Boldog születésnapot kívánunk!


A képek forrása:
www.bonton.hu

Csomós Éva