Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Nagy filmek: Az ötödik pecsét (1976)

2007.02.05

1944 őszén a nyilas hatalomátvétel után Budapest egyik kiskocsmájában a nehéz idők ellenére is minden este összegyűlik egy kisemberekből álló asztaltársaság. Gyuricza (Őze Lajos) az órás, Király (Márkus László) a könyvügynök, és Kovács (Horváth Sándor), az asztalos azért keresik fel Béla kollega (Bencze Ferenc) kocsmáját, hogy beszélgessenek ismerősökről, a borjúszegy minél ízletesebb elkészítéséről, és óvatosan szót ejtsenek arról is, hogy mi lesz ezután.

Egyik alkalommal csatlakozik hozzájuk egy fényképész (Dégi István), éppen akkor, amikor Gyuricza szokott gunyoros modorában azt az erkölcsi kérdést veti fel, hogy ha módjuk lenne haláluk után feltámadni, kinek a sorsát választanák inkább: a gazdag zsarnokét (Tomoceuszkatatiki), vagy az agyongyötört, de tisztességes rabszolgáét (Gyugyu)?

Nagy a felháborodás, a tanakodás és az érvelés, de a fényképész az egyetlen, aki Gyugyut választja. A többiek nem is hisznek választása hitelességében. Miután asztalt bontanak és mindenki megy a maga útjára, a gondolat nem távozik a fejekből. Még otthon is foglalkoztatja őket az erkölcsi kérdés, sőt, még feleségeiktől is megkérdezik, hogy mit választanának. Hamarosan azonban maguk is válaszút elé kerülnek (a nyilasok kínzószobáiban), mert a "tiszta lelkű rabszolgát" választó fényképész feljelentette őket a nyilasoknál.

Megkínozzák őket, de kiszabadulhatnak, ha hajlandók felpofozni egy megkötözött, félholtra kínzott kommunistát. Vagyis, ha megalázzák emberségüket, önbecsülésüket. Király, a könyvügynök és társai nem képesek erre és életüket áldozzák, hogy emberek maradhassanak. Gyuricza órás azonban önmaga lealázását is vállalja, mert nem árulhatja el, hogy a lakásán zsidó gyerekeket rejteget.

Írta: Sánta Ferenc
Forgatókönyv: Fábri Zoltán
Operatőr : Illés György
Zeneszerző: Vukán György
Rendező : Fábri Zoltán

Szereplők: Őze Lajos (Gyuricza Miklós órás), Márkus László (Király könyvügynök), Bencze Ferenc (Béla a vendéglős), Horváth Sándor (Kovács asztalos), Dégi István (Keszei Károly fényképész), Apor Noémi (Kovácsné), Pécsi Ildikó (Béla felesége), Békés Rita(Király felesége), Moór Marianna (Lucy - Király szeretője), Latinovits Zoltán (civilruhás nyilas), Vándor József (I. nyilas), Nagy Gábor (II. nyilas) Bánffy György (III. nyilas), Cserhalmi György (a kommunista fogoly)

Tizennégy év alatti nézők számára nem ajánlott.

A képek forrása:
www.fidibusz.hu

Csomós Éva

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.