Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Nagy filmek: Holt Költők Társasága (1988)

2007.02.13

Megszeppent fiúcskák és kétségbeesett szülők búcsúzkodásával kezdődik meg a film és a tanév a Welton akadémián, mi az ország legelismertebb oktatási intézményei közé tartozik. Akinek ide sikerül bejutnia, biztató reményeket táplálhat egy jó állás, sikeres karrier, kényelmesen berendezett élet kialakításához. S ha mindezt nem is garantálják száz százalékosra, azt biztosan, hogy jól nevelt, művelt fiatalember indul innen útnak az életbe.

Az évszázados múltra visszatekintő intézmény konzervatív világába egy napon új tanár érkezik, aki vibráló személyiségével, egyedi oktatási módszereivel, lelkesedésével, humorával és a gyerekek iránti teljes elkötelezettségével egyetlen pillanat alatt felkavarja maga körül az állóvizet.

John Keating (Robin Williams) maga is az ódon falak közt nevelkedett, már csak ezért is lehet alapozni a véleményére. Megőrizte ifjonti vérét, lázadó gondolkodását, mi tökéletesen azonos a padban ülő fiúkéval. Ezért is tudja őket kollégáitól eltérő módon megszólítani, ösztönözni. Gyorsan rádöbbenti őket az élet rövidségére, az alkalmak kihasználásának fontosságára, a költészet szeretetére és arra is, miképpen találhatják meg önmagukat, hogyan szabadíthatják fel saját gondolataikat, és hogyan küzdhetnek az álmaikért!

 

"Oh kapitány, kapitányom! Ki tudja miből van ez? Szabad a gazda! Sehol semmi? Walt Withman költeményéből van, mely Abraham Lincolnról szól. Tehát szólíthatnak úgy, hogy Mr. Keating, vagy a merészebbek úgy, hogy Oh kapitány, kapitányom!" - harsogja egyik óráján Mr. Keating (Robin Williams), és lőn. Már hullanak is a lapok a tankönyvből, mert azt akarja, hogy felfedezzék, életük maga a költészet, tudjanak önállóan gondolkodni, legyen véleményük. "Mindent nézzetek meg a másik oldalról is"- mondja, és már dobognak a lábak az ilyet addig sosem látott padok tetején. A lopott, titkos szabadság éjszakai szökésre, színészi szereplésre, az áhított lány szerelmére viszi el a fiúkat, kik meg akarják ragadni a napot, hogy a mának élhessenek.

A felismerés egyeseknek életre szóló szerelmet, másoknak tragédiát okoz. A hagyománytisztelő iskolában pedig tanyát ver a lázadás szelleme. Eddig tart az ifjúi lelkeket lángra lobbantó tanárember varázslatos működése az ódon intézményben.

A fiúknak pedig lehet vizsgázni. Nem csak a kitépett lapú tankönyvből, hanem becsületből, emberségből, önálló gondolkodásból. És már állnak is a pad tetején. "Oh kapitány, kapitányom!"

A filmet négy kategóriában jelölték Oscar-díjra!
130 perces szinkronizált, amerikai film, korhatár nélkül megtekinthető.

Rendező: Peter Weir
Operatőr: John Seale
Forgatókönyv: Tom Schulman
Szereplők: Robin Williams (John Keating), Ethan Hawke (Todd Anderson), Josh Charles (Knox Overstreet), Gale Hansen (Charlie Dalton), Dylan Kussman (Richard Cameron), Allelon Ruggiero (Steven Meeks), James Waterston (Gerard Pitts), Norman Lloyd (Mr. Nolan), Kurtwood Smith(Mr. Perry), Carla Belver (Mrs. Perry), Leon Pownall (McAllister), George Martin (Dr. Hager), Joe Aufiery (Chemistry teacher), Matt Carey (Hopkins)Csomós Éva

A képek forrása: http://www10.pair.com/crazydv/weir/dps/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.