Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szeged Múzsája

2007.02.06

A 2,3 méter magas "kalapos hölgy" a megújult Glattfelder Gyula tér szökőkútjának közepén pózol, ahová a tűzoltóság darus kocsija emelte. A szegedi Glattfelder teret negyvenmillió forintból alakították át pihenőparkká, és az átépített szökőkút középpontjában helyezték el Lapis András "Szeged múzsája" című szobrát. A medencét határoló fal felöl indított vízsugarak a karcsú női alak szoknyájának alsó széléig spriccelnek, és ott a türkizkék víztükör habzását, hullámzását keltik. A szobor körüli vízfelületből további fúvókák változó magasságú vizet lövellnek felfelé. A karcsú, magas nőalak ezek közül a hullámok közül bukkan fel, ruháján pedig a várost jelképező épületek láthatók: a Dóm, a Dömötör torony, a múzeum, a városháza, a színház és az Alsóvárosi ferences templom.

Lapis András szobrászművész még 1989-ben mintázta meg az alakot. A Szegedért Alapítvány felkérésére négy kisplasztikát is készített, amelyek közül az elnökség a Tisza parti várost jelképező drapériába burkolt nőalakot választotta ki megvalósítás céljából. Lapis András már 1992 óta tervezi a szobor elkészítést, de álma csak most valósulhat meg.

A szobrot és a felújított teret szombaton, a szegedi nagyárvíz 127. évfordulójának előestéjén avatták föl. A 18 órakor kezdődő ünnepségen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Botka László polgármester és Gregor József operaénekes, a város díszpolgára is avatóbeszédet mondott.

Csomós Éva

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.