Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

„Nem vagyok Barbie baba” Kovács Vanda színésznő

2010.01.02

- Látod, az könnyen lehet. Gyermekkoromban sok előadást láttam apával, aki akkor Békéscsabán játszott, de akkor még nem fogalmazódott meg bennem, hogy én is ezt a „szakmát" válasszam. Valamivel már érettebb időszakomban láttam a Szolnoki Sziglitegi Színház előadásait, Paál István igazgatósága alatt, emlékszem akkor kezdtem késztetést érezni...

- Nem hatott rád az, hogy édesapád színész?

- Mi otthon teljesen civil életet éltünk. Amikor apa távolabbi városokban játszott, mi gyerekek - az öcsémmel - esetleg, ha a bemutatókra mentünk.

- A többiek szemében sem voltál színészcsemete? Egyáltalán, milyen voltál? Visszahúzódó biztos nem. „Barbie baba"? Botrányhős?

- Dehogy voltam „Barbie baba"! Én voltam „A" Rádiós, és ha valamiért ki kellett állni az osztályban, biztos én voltam a szószóló, s még a barátnőimet is én védtem meg a dilis nagyfiúktól, akik egyébként csíptek engem.

- Mert vissza mertél szólni?

- Még a gimiben egyik télen feltették a biciklimet a fa tetejére. Én pedig megkérdeztem tőlük, hogy esetleg megoldható lenne, hogy levegyék onnan? Meglepődtek ezen a bátor lépésen. És később, már főiskolásként is szívesebben használtam a fiúk öltözőjét. Felállítottak nekem egy paravánt, mert megőrültem attól, hogy a lányok nyávogtak, körömlakkot kerestek meg rúzst... Csak azután az osztályfőnök valamiért benézett, s lebuktunk.

- Az sem mentett meg, hogy a híres színész, Kovács Lajos lánya vagy? Mintha nagyon tudatosan járnád a saját utad, az ő segítségének igénylése nélkül. A színészi hivatást is egyedül találtad ki, a felvételinél sem kérted a segítségét.

- Emlékszem, hogy apától mindig fontos leveleket kaptam. Az első felvételin a harmadik rostán estem ki, a másodiknál a másodikon, aztán a harmadikon, és negyedjére felvettek. Addig minden évben nagyon el voltam keseredve, s akkor apa abban a kérdésben volt segítségemre, hogy „Na, akkor most mi legyen?" Tanítóképzőbe adtuk még be a jelentkezést, de én mielőbb a színészetet akartam tanulni. Akkor apa felhívta Galgóczy Judit rendezőt, aki nagyon alaposan „megnézett", hosszasan elbeszélgetett velem, majd Miskolcra szerződtetett. Egy összeszokott csapatba kerültem, ahol viszont úgy néztek rám, mint Kovács Lajos lányára. De én csak tettem a dolgom, s egy idő után már ők is látták, hogy rendben van ez a kislány, s egyre nagyobb feladatokat bíztak rám.

- De amikor felvettek, a fővárosba kerültél, a nagy nyüzsgésbe.

- Igen, akkor azok az évek arról szóltak, hogy minél több ismeretet szívjunk magunkba az életről. Olyankor hajlamos az ember elbízni magát, azt gondolni, hogy már mindent tud. Ha önmagadban nem is vagy ilyen, a többiek belesodornak ebbe. De ez elkerülhetetlen. Akadályokba ütközünk, a „nagy öregek" pedig a fejünkre koppintanak. Aztán szép lassan mi is mindent megtanulunk.

- Édesapád és a környezeted is szokott a „fejedre koppintani"?

- Apa időnként talán kicsit elfogult, anya egyáltalán nem. Nekem nagyon fontos a véleményük, el is várom tőlük, mert jó fogódzkodó. Építő jellegűek, és egy szerep alakulása folyamatos folytonos, ezért is kellenek a vélemények.

- Hogy tetszettél a Tűzvonalban című krimisorozatban? Hiszen ott édesapáddal játszol együtt, s a filmben is a lányát alakítod. Máskor is volt már közös játék, de nem így...

- Korábban többnyire a véletlen hozta, ha együtt játszottunk. Valaki helyett be kellett ugranom, s úgy kerültünk össze a színpadon. Itt azonban más volt a helyzet. A forgatókönyvíróknak jutott eszükbe, hogy Anita apja jelenjen meg a filmben, s ő is keresse a lány elrablóit. Így került szóba apám. S a forgatás is nagyon nagy élmény volt ezzel a csapattal. Nagy figyelemmel voltak mindenkire. Pedig nehéz feladata volt a stábnak, kimerítő az, hogy reggeltől estig forgatnak. Azt éreztem, hogy mindenki nagyon jó végeredményt akar. S az is lett a vége.

vissza az előző oldalra 2009. augusztus 19.
(szerző: Csomós Éva)

Cikk helye: http://the-online.hu/erdekessegek/reszletek/1299_nem_vagyok_barbie_baba/

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.